Smakelijk reizen: wanneer mag je slurpen?

Deel dit artikel

Wanneer je reist, kom je vaak in contact met andere culturen. Die hebben natuurlijk ook allemaal andere eetgewoonten. Maar wat is dan de juiste manier om iets te eten? Wat in het ene land beleefd is, is in het andere land helemaal not done. Wij zetten voor jou de grootste do’s en don’t’s voor je op een rijtje, zodat je in het buitenland kan eten als een pro.
 

De kunst van het eten met stokjes

Wanneer je een land in Azië bezoekt, kan je weleens geconfronteerd worden met stokjes. Wil je hiermee eten, dan hou je best enkele regels in je achterhoofd. Zo is het in Japan en China erg onbeleefd om je stokjes rechtop in je bord te laten steken. Dit doet namelijk denken aan een ceremoniële maaltijd, waarbij je offers brengt aan de doden. Leg ze dus steeds mooi naast je bord. Ook wijzen of zwaaien met stokjes doe je best niet. Wanneer je ze weer op de tafel legt, mogen ze nooit naar iemand anders wijzen.

Als je dacht dat je ook in Thailand met stokjes moet eten, dan kan je weleens voor een verrassing komen te staan. In Thailand eet men namelijk met… een vork en lepel! Stokjes zul je maar zelden tegenkomen, net als messen. Hoe moet je dan eten? Schuif met je vork het eten op je lepel, en breng deze naar je mond. Ook gewoon je eten met je lepel opscheppen mag, maar eet nooit met je vork!
 

Slurpen, boeren en scheetjes: toon je waardering

Ril jij ook wanneer er iemand een boertje laat na zijn eten? Of kijk je vreemd op wanneer iemand zijn soep naar binnen slurpt? Dat is normaal, want bij ons wordt dit als erg onbeleefd beschouwd. Maar dit is lang niet overal zo! In Japan wordt bijvoorbeeld aangenomen dat je de smaak van je noedels versterkt wanneer je het naar binnen slurpt. Je kan ook sneller eten, omdat het sneller afkoelt in je mond.

Een boer of scheetje laten na het eten is bij bepaalde culturen een blijk van waardering. Zo boeren de Chinezen na hun maaltijd om de chef een compliment te geven. De Inuit hanteren hetzelfde principe, maar zij laten een scheetje na de maaltijd. Vreemd? Voor ons wel.
 

Gewoon met je handen

In grote delen van het Midden-Oosten en India is het erg normaal om gewoon met je handen te eten. Er worden grote schalen op tafel gezet, waar iedereen samen uit schept. Belangrijk is dat je eet met je rechterhand! De linkerhand wordt namelijk gezien als onrein. In het Midden-Oosten is het ook onbeleefd om schotels door te geven. Je eet dus enkel wat er dicht bij je staat.

Eet je bord leeg. Of niet?

Wij vinden het erg normaal om een bord helemaal leeg te eten. Dit is ook zo in India en Japan. Eet je bord volledig leeg, zodat de chef weet dat het lekker was. In China hou je je best een beetje in. Als je hier je bord leeg eet, dan laat je de chef eigenlijk weten dat je niet genoeg gegeten hebt… Te veel eten bestellen en dan een groot deel laten staan is ook een gewoonte in Turkije. Is alles op, dan heb je te weinig besteld.

Als je in Zuid-Korea met locals eet, wacht dan even voor je aan je maaltijd begint. Hier is het namelijk traditie dat de oudste persoon in het gezelschap eerst begint te eten. Pas daarna mag iedereen aan zijn maaltijd beginnen.
 

Deze voor ons vreemde regels helpen je al een heel eind verder, maar gelukkig mag je je als toerist wel enkele etiquettefoutjes permitteren. Wat vooral belangrijk is, is dat je laat zien dat je andere culturen respecteert. Heb je een vraag over lokale eetgewoontes? Stel ze dan gewoon aan een local of aan je gids, zo toon je je waardering voor de cultuur van het land. En vooral: eet smakelijk!
 
 helpt je graag verder
 helpt je graag verder

helpt je graag verder

Selectair Reizen Sarlee

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Kempische Kaai 9
3500 Hasselt