Pittoresk en paradijselijk: dit zijn de mooiste dorpen langs de Italiaanse kust!

Pittoresk en paradijselijk: dit zijn de mooiste dorpen langs de Italiaanse kust!

Deel dit artikel

Nog nooit van Noli, Sperlonga, Pineto of Cefalù gehoord? Pak dan alvast je koffers en zet je schrap voor een sprookjesachtige roadtrip richting het zuiden. Want deze dorpen behoren tot de allermooiste langs de Italiaanse kust. Je proeft er van het authentieke vissersleven. En struint door romantische steegjes die zo op een postkaart passen.

Pittoresk en paradijselijk: dit zijn de mooiste dorpen langs de Italiaanse kust!

Noli (Ligurië)
Op een steenworp van het bekende Genua dobberen kleurrijke vissersboten voor de kust van Noli. Vanop het strand neem je een duik in het heldere, azuurblauwe water. Wie de kustlijn richting Capo Noli volgt, botst op enkele weggedoken baaien en kliffen. Daar geniet je van een adembenemend uitzicht of een avontuurlijke klimpartij over de rotsen. In het dorp flaneer je tussen historische gebouwen, gezellige boetiekjes en ijssalons. En bewonder je het imposante kasteel van markies del Carretto. Een subliem decor dat ooit als inspiratie diende voor de bekende Italiaanse schrijver Dante.
 
Castiglione della Pescaia (Toscane)
Uitgestrekte, rustige stranden … en een heldere zee om zalig in te dobberen. Castiglione della Pescaia is de perfecte vakantiebestemming voor gezinnen met kinderen. Naast uitrusten op het strand doorkruis je er onaangeroerde stukken natuur. En trek je de Romeinen en Etrusken achterna in het prachtig bewaarde centrum. Een deel van het dorp bevindt zich bovenop een statige heuvel. Het recept voor een fantastisch panorama.
 
Sperlonga (Lazio)
Of je nu houdt van architectuur, natuur, cultuur of gastronomie… in Sperlonga wordt iedereen op z’n wenken bediend. Dit typisch mediterrane dorp verwent je met smalle, karaktervolle steegjes. Boordevol witte gevels, sierlijke bogen en zelfs oude ruïnes. Vanop het strand bestudeer je Sperlonga nog beter. Want daar zie je hoe de huizen hun plaats veroverden tussen het rotsachtige landschap. Het dorp trekt dan ook veel enthousiaste klimmers aan. Wie het graag rustiger aanpakt, spreidt z’n handdoek op het betoverende zandstrand. Dankzij de uitstekende waterkwaliteit werd dat zelfs beloond met een prestigieuze Blue Flag.

Manfredonia (Apulië)
Op het bruisende Manfredonia raak je simpelweg nooit uitgekeken. Zijn haven behoort tot de grootste langs de Adriatische kust. Geweldig nieuws dus voor wie dol is op vis. Want de lokale chefs toveren de lekkerste gerechten op tafel. Het centrum van Manfredonia lijkt wel een gezellig doolhof. Onderweg bots je op heel wat bezienswaardigheden. Zo neem je een selfie met het standbeeld van koning Manfred op het Piazza Silvio Ferri. Scoor je geweldige souvenirs in de winkels van Via Maddalena. Kom je op adem in de schaduw van een 130 jaar oude vuurtoren. En dompel je je onder in het verleden van het imposante Castello Svevo Angioino.
 
Pineto (Abruzzen)
De kustlijn van Pineto lijkt wel oneindig. Maar wat haar echt bijzonder maakt? Dat zijn de majestueuze dennenbomen die zich maar liefst vier kilometer langs het strand vleien. Ze banen zich ook een weg door het binnenland, waardoor Pineto wel een groene oase lijkt. Tussen de bomen verreist een statige toren: Torre di Cerrano. Tijdens de zestiende eeuw deed het dienst als militair bouwwerk. Vandaag verrichten wetenschappers er onderzoek naar de oceaan en zijn bewoners. 
 
Cefalù (Sicilië)
Op zo’n 70 kilometer van het levendige Palermo wacht Cefalù, één van de mooiste dorpen van Italië. Het dankt z’n populariteit aan zijn merkwaardige skyline. Die wordt gedomineerd door een gigantische rots. Die torent tot wel 270 meter boven de zeespiegel uit. Wie helemaal naar boven wandelt, vindt er de restanten van een megalitische tempel. Ook in de schaduw van de rots valt er heel wat te beleven. Zo bezoek je de Duomo di Cefalù, een monumentale kathedraal die tot het Unesco Werelderfgoed behoort.

Met dank aan:
Adviesbureau Glenaki, Enit en Toerisme Italië

Credits:
Sperlonga - ©Regione Lazio
Castiglion della Pescaia - ©Guido Cozzi
Manfredonia - © Fabio Massimo Benvenuto
Pineto - ©Regione Abruzzo
Cefalù - ©Paolo Barone, via ENIT Open Library
 
 helpt je graag verder
 helpt je graag verder

helpt je graag verder

Selectair Reizen Sarlee

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Kempische Kaai 9
3500 Hasselt